Bilirkişi olmak her geçen daha da popüler hale gelen ve en çok araştırılan mesleklerden biri oldu. Bilirkişilik hem ek gelir hem de meslek olarak benimseyenlerden oluşan bir iş haline gelmiş bulunmaktadır. Ek gelir düşünenler için önemli bir gelir imkanı sunmakla birlikte bu işi tam zamanlı yapıp meslek haline getirmek isteyenler için de güzel bir kazanç kapısı ve meslek durumundadır. Peki, 2023’de bilirkişi nasıl olunur? Kimler bilirkişi olabilir? Şartları ve kazanç durumu nasıldır? İşte, tüm bu soruların ve daha fazlası için tüm merak edilen cevaplar…
Bilirkişi Nedir?
Bilirkişi, hakim ya da savcıların talebiyle çalışan ve uzmanlık alanına göre mahkemeye bilgi sunan kişidir. Bilirkişi olarak Adli Tıp Kurumu gibi kurumların çalışanlarına başvurulabileceği gibi akademisyenlere ya da uzmanlığını başka herhangi bir biçimde ispat eden kişilere danışılabilir.
Bilirkişi Olmak İçin Nereye Başvurulur?
Genellikle ilgili kurumlar kendi web sitelerinde bilirkişi başvurularını ilan etmektedir. Genel ilanların bulunduğu sayfalarda da bilirkişi ilanlarına rastlamak mümkündür. Bunun dışında adalet.gov.tr adresinin de duyurular kısmında ilgili ilanlar yer alabilir.
Bilirkişi Nasıl Olunur?
Bilirkişi uzmanlık getiren bir iş kolu olup, zaten kendi mesleğini yaparak uzmanlaşan kişiler, o meslek üzerinden bilirkişi işini gerçekleştirebilmektedir. Üstelik sağlanacak olan kazanç yüksek olup oldukça tatmin edicidir. Çalışma yaşam davaları ile beraber mahkeme işleri konusunda, neredeyse her dava için başvurulan uzman kişileri bilirkişi denmektedir.
Ele alınan davalar konusunda sürecin sağlıklı işlenmesi ve devam edebilmesi için görev yapan bilirkişi ücret olaraktan yüksek kazanç imkanı bulmaktadır. Bilirkişi uzman olduğu alanda verdiği desteğe bağlı olarak kazanç elde etmektedir. Net bir rakam telafi etmek doğru olmamakla birlikte bir bilirkişiye yılda ortalama 250–350 arasında dosya verilmektedir.
Dosya üzerinden tatmin edici kazanç sağlanarak ay bazında önemli bir miktar elde edilmektedir. Bu bazen maaşlı bir işten çok çok daha fazla bir kazanç tutarı olabilmektedir. İş mahkemeleri ya da ceza mahkemeleri ile beraber, pek çok farklı mahkeme üzerinden davalar hakkında dosyalar gelir. Bu dosyalar üzerinde yapılan uzmanlık ile oldukça yüksek kazançlar sağlamak mümkün.
Bilirkişi Olma Şartları
Bilirkişi olma şartları aşağıda sıralandığı gibidir;
• Kişinin başvuru yaptığı tarihte 25 yaşının üzerinde olması,
• Kişinin başvurduğu tarihte fiil ehliyetinin bulunması,
• Bilirkişiliğe başvurulan meslekte 3-5 yıl arasında deneyim sahibi olmalı,
• Bilirkişilik yapacak kişinin hiçbir şekilde adli sicilde hüküm kaydı bulunmamalıdır. Adli sicilde en ufak bir olumsuzluk ya da vukuat bilirkişi olmayı engelleyecektir.
• Disiplinle ilgili olarak memuriyet veya meslekten ihraç edilmemiş olması ya da sanatla ilgili durumlarda geçici yasaklı konumda bulunmaması,
• Önceden herhangi bir olumsuz nedenden dolayı bilirkişilikte çıkarılmamış olması,
• Mesleğiyle ilgili o güne dek herhangi bir usulsüzlük ya da olumsuz faaliyette bulunmamış olması,
• Mesleği icra eden kişinin başvurduğu mesleki görevini başarılı bir şekilde yerine getiriyor olması,
• Mesleğini yapabilmesi için gerekli olan ve ibrazı zorunlu sertifika, uzmanlık belgeleri, yetki belgesi vb. bütün ayrıntılı dokümanların başvuru sırasında açık bir şekilde sunulması.
Bilirkişi olmak için eğitim şartı nedir ve ne mezunu olmak gerekir?
Bilirkişi olmak isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de bilirkişi olmak için ne mezunu olmak gerekir? Sorusu gelmektedir. Öncelikle önemli olan eğitim değil mesleğin ne olduğudur. Her meslek için gerekli olan belgeler farklıdır. Dolayısıyla mesleğe bağlı olarak mezuniyet gerekliliği değişmektedir. Bu yüzden başvuru yapılacak olan ilan ayrıntıları incelenmeli ve ona göre belgeler sunulmalıdır.
Bilirkişi ne iş yapar? görev ve sorumlulukları nelerdir?
Bilirkişi, savcı ya da hakim tarafından görevlendirilebilir. Özel ya da teknik bir alanda uzman olan bilirkişiler, görüşünü yazılı ya da sözlü olarak verir. Bilirkişiden beklenen diğer nitelikler ise şöyle sıralanır;
• Mahkemeye davet edildiği ve bilgisine başvurulduğu konuda görevi kabul etmek,
• Usule uygun olarak yemin etmek,
• Tarafsız olmak,
• Görevi birine devretmeden şahsen yapmak,
• Görüşünü zamanında mahkemeye bildirmek,
• Yanlış ya da hatalı görevlendirme gibi durumlarda mahkemeyi bilgilendirmek.
Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesi
Bilirkişi ücret tarifesi her yıl Bilirkişi Daire Başkanlığı tarafından belirlenmekte ve yayınlanmaktadır. İstediğiniz zaman https://bilirkisilik.adalet.gov.tr/ adresinden bu tarife ücretlerini öğrenebilirsiniz.
Anahtar Kelimeler: Bilirkişi , Nasıl Olunur , Eğitim Şartları , Mezuniyet Şartı , Ücretleri , Olma Koşulu , Deneyim Şartı