İş toplantıları her zaman eğlenceli olmaz. Hatta genellikle tam tersi sıkıcı olur. Yine de, bir toplantıya katılmanız gerektiğinde çalışma arkadaşlarınız, patronunuz ve olası müşterileriniz arasında ne kadar yoğun veya sıkılmış olsanız da saygılı ve profesyonel şekilde hareket etmeniz gerekir.
Kariyer koçu ve “The Essentials Of Business Etiquette”nin yazarı Barbara Pachter, toplantı sırasında pozitif ve profesyonel görünmenin ipuçlarını paylaştı. İşte sizin için infokrafik olarak hazırladığımız Her profesyonelin ihtiyacı olan 15 toplantı görgü kuralı...
1. Toplantı başlamadan diğer insanlarla konuşun/tanışın
Eğer bir fırsat olursa insanların yanına gidip kendinizi tanıtın. Eğer odada toplantı anında birbirini tanımayanlar varsa, kademe olarak en yüksek olan kişiden başlayarak insanları tanıtın.
2. Kısa ve öz olun
En az kelimeyle ne istediğinizi açıkça belirtin. Kendinizi tekrar etmeyin veya gereksiz bilgiler vermeyin.
3. En yüksek kademedeyseniz veya ev sahibiyseniz el sıkışmak için ilk adımı siz atın
Ev sahibi veya yüksek pozisyonda olan kişi, cinsiyet fark etmeksizin, el sıkışmak için ilk adımı atmalıdır.
4. Birine tanıtılırken mutlaka ayakta olun
Ayakta olmak varlığınızı ortaya koymanıza yardımcı olur. Ayakta olmazsanız diğer insanların sizi görmezden gelme olasılığı yüksektir.
5. Geç kalmayın
Bir yere giderken zamanında orada olmaya özen gösterin. Dakik olmayarak başkasının zamanından çalmak istemezsiniz.
6. Düzgün oturun
Sandalyenizi masadakilerle eşit yükseklikte olacak şekilde ayarlayın. Hem erkeklerin hem de kadınların bacak bacak üstüne atması profesyonel ortamda dikkat dağıtıcı olabilir.
7. Düzgün giyinin
Giyim tarzı bir insanın profesyonel repütasyonunu etkileyebilir veya kişinin güvenilirliğini azaltabilir. Toplantı için gerekli giyim tarzının ne olduğunu öğrenin ve kıyafetinizin kurallara uyduğundan emin olun.
8. Birinin sandalyesini onun için çekmeyin
Misafiriniz için kapıyı tutmanız uygundur fakat iş ortamında sosyal cinsiyet kurallarını bir yana bırakın.
9. Hazırlıklı gelin
Toplantının ne hakkında olduğunu bilin ve kendi bölümünüz için hazırlıklı olun. Soru sormaya ve cevaplamaya hazırlıklı olun.
10. Ajanda tutun
Toplantıyı siz yönetiyorsanız belirli sınırlar içinde kalındığından emin olmalısınız. Eğer konudan sapıyorsanız, toplantıda bir iş arkadaşınızın sizi uyaracağından emin olun.
11. Ne düşündüğünüzü açıkça söyleyin
Herkesin duyacağı bir şekilde konuştuğunuzdan emin olun. Toplantı başında ekleyecek iyi bir yorum bulun ve bu şekilde insanlara orada olduğunuzu gösterin.
12. Konuşma esnasında uyulması gereken yazısız kuralları anlayın
Genelde insanları bölmek kaba bir harekettir. Fakat bazı toplantılarda insanları konuşurken bölmek kendinizi duyurmanın bir yolu olabilir. Kuralları anlayarak verimli bir toplantı geçirin.
13. Su veya kahve içebilirsiniz, fakat yemek yemeyin
Kahvaltı, öğle yemeği veya akşam yemeği toplantısı olmadığı sürece, toplantı esnasında masada yemek yemekten kaçının. Rahatsız edici ses çıkarabilir, kokuya sebep olabilirsiniz. Toplantıdan sonra her yeri temizleyin ve masayı bulduğunuz gibi bırakın.
14. Telefonunuzla ilgilenmeyin
Telefonunuzu toplantı anında masada tutmayın. Işık veya ses sebebiyle insanların kafası karışabilir. Eğer önemli bir arama yapmanız veya mesaj atmanız gerekirse odadan çıkın.
15. Bütün sorularınızı sona saklamayın
Sorularınızı en uygun zamanlarda sorun. İnsanlar gitmeye hazırlandığında sorular sorup yorumlar yapmayın. İşin uzamasına sebep olan “o” kişi olmak istemezsiniz.
Busıness Insıder
Anahtar Kelimeler: Toplantı Kuralları , Verimlilik , Bilinmesi Gereken