Günümüzde pek çok danışmanlık firması, kişilerin kariyer gelişimine katkıda bulunmak veya kariyerinin başında olan kişileri doğru yönlendirmek amacıyla sertifika programları düzenliyor. İşte bu sertifika programları, belli bir konuda uzmanlaşmanızı sağlayan, iş becerinizi geliştiren ve iş hayatınızda size yüksek katma değer yaratan programlardır. Bu programları genellikle farklı bir alanda yeteneklerini geliştirmek veya yeni bir alanda kariyer yapmak isteyenler tercih etmektedir. Ayrıca bu programlar, kendi iş alanlarıyla ilgili ek eğitim isteyen profesyonellerden, yeni mezun üniversite öğrencilerine kadar pek çok kişi için ideal mesleki gelişim fırsatlarıdır. Peki bu sertifikalar; Nedir, ne işe yarıyor? Avantajları ve faydaları nelerdir? Ücretleri nedir, nereden ve nasıl alınır? İşte tüm bu soruların yanıtı;
Sertifika programı nedir?
Günümüzde giderek yaygınlaşan bir eğitim seçeneği olan sertifika programları hem ekonomik hemde zamansal anlamda kısa sürede sonuç alma imkanı olan bir eğitim türüdür. Bu programları cazip kılan genel özellikler ise;
• Ön lisans, Lisans yada Master eğitimlerine oranla daha kısa sürede tamamlanacak bir eğitim olması.
• Sertifika Programları alınan sertifika programı eğitimine göre değişmekte olup ortalama 12-36 hafta arası sürer. Bu kısa süreler cazipliği artırmaktadır.
• Ekonomik anlamda çok cazip gelmektedir.
• Uygulama ağırlıklı eğitim verilmesi kişilerin daha çok tercih etmelerine olanak sağlamakta.
• Belli ülkelerde 1 yıllık oturum izni almak için belli sertifika programları kullanılabilmektedir.
Neden sertifika programları?
Bu programlar özellikle kısıtlı zamanı olan, mesleki alanlarda kısa bir dönem içerisinde uzmanlaşmak, belli uygulamalı eğitimler almak ve iyi bir kariyer hedefleyerek rakiplerinin önüne geçmek isteyenler için çok uygundur.
Sertifika programları temel özellikleri mesleki bir alanda uzmanlaşmaya dayalı ve daha çok pratiğe yönelik programlardır. Süreleri eğitim ve kuruluşlara göre değişmekte genelde 1 aydan 1,5 yıla kadar uzanır ve hemen hemen her dalda herkese uygun alternatifler sunabilir.
Öğrencilerin, yeni mezunların ve profesyonellerin ilgisini çeken programlar daha çok insan kaynakları, muhasebe, pazarlama, işletme, sağlık, bilişim, turizm, girişimcilik, finans, İngilizce vb. alanlarda verilmektedir.
Sertifika programlarının çok fazla tercih edilmesinin sebebi ise;
Yurtdışında eğitim maliyetleri çok yüksek olması, ön lisans eğitimi için en az 2 yıl, lisans eğitimi için en az 4 yıl, yüksek lisans eğitimi için en az 2 yıl zaman ayrılma zorunluluğu kişilerde bu konularda düşündürücü bir etki meydana getirmektedir. Yüksek lisans yapmak için gerekli olan zamanı ve yeterli ekonomik gücü olmayan kişiler kısa dönem sertifika veya diploma programlarına gün geçtikçe daha fazla ilgi göstermektedir. Ayrıca okulun ayarladığı bir şirkette sertifika yapılan konuda staj yapılabilmesi ve dokuz ayı geçen programlardan sonra bir yıl yasal çalışma iznine sahip olunabilmesi de sertifika programlarını popüler hale getiren en önemli etkenlerdir.
Sertifika programları ne işe yarıyor?
Sertifika programları öncelikle mesleğinizle ilgili istenen yeterlilik seviyesini kazanmaya yardımcı oluyor. Değişen teknoloji ile birlikte alanınızla ilgili gelişen ve güncellenen konuları yakından takip edebiliyor ve eksik olduğunuz noktalarda kendinizi geliştirmeyi sağlıyor. Bunun yanı sıra, mesleğinizin dışında farklı alanlarda da sertifika programlarına yönelip, ilgi alanınıza göre kariyer seçeneklerinizi artırabiliyorsunuz.
Sertifika programlarının avantajları nelerdir?
- Sertifika programlarında uygulamaya yönelik eğitim verildiği için, kursiyer verilen bilgileri pratik yaparak daha kısa sürede ve kalıcı şekilde öğreniyor.
- Adaylar ilgi alanına göre istediği sertifika programına katılabiliyor. Program başlangıcı için herhangi bir yeterlilik veya yetkinlik belgesi çoğunlukla aranmıyor.
- Çalışma imkanı ve staj önemli tercih nedenlerinden biri olarak görülüyor. Özellikle yeni mezun adaylar staj programları sayesinde hem deneyim kazanarak hem de çevre oluşturarak iş bulma şanslarını artırıyor.
- Sertifika programına katılmadan önce adayların iyi bir araştırma yapması tavsiye ediliyor. Alınan sertifikanın piyasada ve ilgili sektörde ne kadar etkili olduğu ve geçerlilik süresi gibi son derece önemli konularda adayların doğru bilgi sahibi olarak, istediği bir sertifika programını tercih etmesi öneriliyor.
Sertifika programlarının faydaları nelerdir?
Sertifika programlarının faydaları konusunu, İstanbul İşletme Enstitüsü şu şekilde açıklamaktadır;
Bireysel yetenekleri geliştirme imkanı: Sektörel eğitim sertifikası bulunduğunuz sektördeki yeniliklere hakim olmanızı ve güncel olaylardan geri kalmadan değişikliklere karşı hazırlıklı olmanızı sağlar. Mesleki eğitim sertifikaları sayesinde işinizin inceliklerine tamamen hakim olabilir ve terfi merdivenlerini daha hızlı bir şekilde çıkabilirsiniz. Mesleki eğitimlerin yanı sıra yabancı dil ve çeşitli alanlarda verilen eğitimler sayesinde insan ilişkilerinizi geliştirerek bireysel iletişiminizi daha da kuvvetlendirebilir ve geleceğin profesyonel yönetici adayları arasına kolaylıkla girebilirsiniz.
Fark yaratmak: Günümüzde profesyonel iş dünyasında üniversite mezunu olmayan kişi sayısı azınlık durumundadır. Bu durum karşısında patronlar kendilerine yönetici adayı belirlerken farklı özellikleri ile öne çıkan kişi arayışına girerler. Bu özellikler başarı sertifikası ile yeteneklerini onaylamış kişilerde aranmakta ve kriter olarak kişinin gelişime ne kadar açık olduğunu gösteren bu sertifikalar alınmaktadır. Profesyonel yeteneklerinizi sertifika eğitimleri sayesinde arttırıp bulunduğunuz sektörde bir adım öteye geçebilir ve farkınızı ortaya koyarak profesyonel yöneticilerden biri olabilirsiniz!
Teknolojiye uyum sağlamak: Teknolojik dünya şartlarına baktığımız zaman, dünya üzerinde her dakika yüzlerce teknolojik yenilik icat edilmekte ve bu yenilikler hayatımızı kolaylaştıran ögeler ile bir araya gelerek bizlere sunulmaktadır. Özellikle iş dünyasına çok hızlı bir şekilde giren teknolojik yenilikler çalışanların adaptasyonunu zorlaştırmakta ve onların performansını düşürerek iş hayatında geride kalmalarına neden olmaktadır. Yeni nesil teknolojiye daha hızlı adapte olabilirken, orta nesil ne yazık ki teknolojik yenilikleri yakalama konusunda zorlanıyor. Bu durum karşısında da kalifiye ve yetenekli eleman statüsünden çıkarak gerilemektedir.
Sektörel teknolojik yeniliklerle ilgili çeşitli alanlarda başarı sertifikası almak ve teknolojik yeniliklerle ilgili bireysel donanımı artırarak sektördeki deneyiminize katkı sağlayabilir ve iş yaşamınızı sağlamlaştırarak sektörün ihtiyaç duyulan elemanları arasına girebilirsiniz. Teknolojik yeniliklerin yanı sıra farklı alanlarda sahip olacağınız katılım sertifikaları da profesyonel yeteneklerinizi arttırmanıza yardımcı olacaktır.
Kısacası sektörel ve bireysel sertifika eğitimleri ile becerilerinizi arttırabilir ve profesyonel iş yaşamınızı geliştirerek piyasada aranan elemanlardan birisi olabilirsiniz. Eğitime hayat boyu önem vermek ve kendini sürekli olarak geliştirmek olguları nitelikli insan kategorisine sizi sokan ve sadece iş yaşamında değil, günlük yaşantınızda da size yardımcı olan unsurlardır. Geleceğe yön vermek ve yaşanan değişimlere karşı daha esnek olup uyum sağlayabilmek için sertifika eğitimleri hayatımızın ve iş yaşantımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden sertifika eğitimlerine gerekenden daha fazla özen göstermeli ve yeteneklerimizi arttırarak daha sağlam adımlarla ilerlemeliyiz.
Sertifika Programları hangi alanlarda verilmekte?
Sertifika programları birçok alanda verilmektedir. Aşağıda belli alanları size fikir vermesi konusunda paylaşıyoruz;
- 3D Studio Max
- Ağ (Network) Yönetimi
- Aile Danışmanlığı
- Aşçılık
- AutoCAD
- Arabuluculuk
- Bankacılık
- Beden Dili
- Bilgisayar Kullanımı
- Bilgisayarlı Muhasebe
- Bilirkişilik
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Cinsel Terapi
- Çevre Sağlığı ve Temizlik Hizmetleri
- Çevirmenler için Yerelleştirme Uzmanlığı
- Çocuk Gelişimi ve Psikolojisi
- Dış Ticaret
- Diksiyon ve Etkili Konuşma
- Eğitici Drama
- Eğitimcinin Eğitimi
- Engelli Bakımı
- Emlak Yönetimi
- Etkili Sunum Teknikleri
- Fotoğrafçılık
- Gazetecilik
- Girişimcilik
- Grafik Tasarım ve Animasyon
- Gümrük
- HACCP
- Halkla İlişkiler
- Hasta Bakımı
- Hasta Kayıt / Kabul
- Hızlı Okuma
- İletişim
- İlk Yardım
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İnternet ve E-Posta Yönetimi
- İş, Ticaret ve Borçlar Hukuku
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- Kalite
- Kişisel İmaj
- Kriz Yönetimi
- Kurumsal İletişim
- Kuyumculuk
- Liderlik
- Lojistik Yönetimi
- Makyaj
- Maliyet Analizi ve Fiyatlandırma
- Marka Yönetimi
- Masaj
- Microsoft Office Access
- Microsoft Office Excel
- Microsoft Office Outlook
- Microsoft Office Word
- Motivasyon
- Genel Muhasebe
- Ön Muhasebe
- Mükemmel Müşteri Memnuniyeti
- Mülakat Teknikleri
- Okuma ve Anlama
- Organik Tarım
- Öğrenci Koçluğu
- Pastacılık
- Pazar, Reklam ve Kampanya Yönetimi
- Photoshop
- Pozitif Psikoterapi
- Problem Çözme
- Proje Yönetimi
- Protokol Yönetimi
- Radyo ve Televizyon
- Reklamcılık
- Satış ve Pazarlama
- Sermaye Piyasası ve Finansal Yatırım
- Sigortacılık
- Sistem Yönetimi
- Stok Yönetimi
- Sunucu (Server) Yönetimi
- SWOT Analizi
- Takım Çalışması
- Taşımacılık (Ulaştırma)
- Tıbbi Mümessillik
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Uçak Bakımı
- Üst Düzey Yönetici Asistanlığı
- Veritabanı (Server) Yönetimi
- Visual Basic
- Visual Studio
- Web Programcılığı
- Web Tasarımı
- Yaşlı Bakımı
- Yönetim
- Yönetici Gelişim
- Yönetici Koçluğu
- Yüksekte Çalışma Eğitici Eğitimi
- Zaman ve Stres Yönetimi
Vb…
Sertifika programları eğitimleri nerede ve kimler veriyor?
Sertifika programları birçok üniversite, halk eğitim merkezleri, belediyeler ve bu alanda eğitim verme yetkisi almış kuruluşlar tarafından verilmektedir. Özellikle son yıllarda üniversiteler bünyesinde açılan kursların yoğunluğunu görmek mümkün. Türkiye’nin önde gelen ve belli sertifika programları olan bazı üniversiteleri şu şekilde sıralayabiliriz;
- ODTÜ
- Hacettepe Üniversitesi
- Gazi Üniversitesi
- Anakara Üniversitesi
- Bilkent Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi
- Boğaziçi Üniversitesi
- Marmara Üniversitesi
- Haliç Üniversitesi
- Ege üniversitesi
… gibi bir çok üniversite bünyesinde sertifika programları verilmektedir.
Sertifika programları ücretleri ne kadar?
Bu konuda kesin bir rakam vermek çok zor. Çünkü eğitim ücretleri kuruluşlara ve üniversitelere göre çok fazla değişim göstermektedir. Hatta belli STK’lar, halk eğitim merkezleri, vakıf ve dernekler bu eğitimleri ücretsizde sunmaktadırlar. Birçok kuruluşun eğitim ücretlerini incelediğimizde en düşük ücretler ortalama sertifika başına 150 TL iken en yüksek 5.000 – 10.000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Ücretleri belirleyen temel etmenler kurs süresi ve verilen eğitimde kullanılan teknolojik araçların özellikleridir. Aynı sertifikayı veren iki farklı kuruluş arasında 2 yada 3 katına kadar ücret farklılığı da ortaya çıkabilmektedir. Sizin için en doğrusu hangi alanda sertifikaya ihtiyacını varsa o alanda detaylı bir araştırma yapmanız daha uygun ücretli bir kurs bulmanıza imkan sağlayacaktır.
NOT: İlerleyen zamanlarda yukarıda saydığımız bir çok sertifika programının her biri için ayrıntılı bilgiler paylaşacağız...
Anahtar Kelimeler: Sertifika Programları , Ankara , Ücretsiz , MEB , İstanbul , İzmir , Sağlık , Yurtdışı , Online , Nedir